Selv om det er enkelt, synes mange av oss det er vanskelig å velge riktig hårolje. Hvis du vil ha riktig pleie av hår og hodebunn, må du lese denne teksten. Du vil lære hva hårporøsiteten er, hvordan identifisere den og hvilke oljer som passer hårtypen din.

Alle hårtyper har sin porøsitet. Dette begrepet definerer hvor reist skjellaget er langs hårskaftet. Det finnes lav, medium/normal og høy porøsitet. Porøsitetstyper “blander” seg ofte. For eksempel kan vi ha røtter med lav porøsitet mens tuppene har høy porøsitet.

Mange hårelskere definerer frisyren sin som medium porøsitet – mellom lav og høy porøsitet.

HÅRPORØSITET

HÅR MED LAV PORØSITET

Det er glatt, rett og glansfullt, motsetter seg hårfarge og styling, tørker sakte. Det frastøter seg fuktighet. Hår med lav porøsitet blir lett skadet, og derfor er riktig pleie essensielt. Dessverre gir det ikke alltid positive resultater. Hvorfor? Skjellaget er tett bundet sammen; det er lukket og ordnet jevnt. Kosmetiske smør og solide oljer er enestående for hår med lav porøsitet. Disse inkluderer: kokosolje, linfrøolje, solsikkeolje, babassuolje, sheasmør, mangosmør.

HÅR MED MEDIUM/NORMAL PORØSITET

I enkle ord er det to i én – hår med lav og høy porøsitet. Det kan være rett eller bølgete; det er lett å style og påvirkes av værforhold – absorberer fuktighet og blir krusete. Til forskjell fra andre hårtyper er det motstandsdyktig mot forskjellige typer skade. Bruk flerumettede oljer i hårbehandlingen din. Prøv: arganolje, plommefrøolje, olivenolje, søtmandelolje, pasjonsfruktolje, avokadoolje.

HÅR MED HØY PORØSITET

Denne hårtypen er skadet, tørr og matt. Hvis den ofte utsettes for stylingbehandlinger (farging, utretting, permanent wave), blir den enda svakere. Bølgete og krøllete, krusete og statisk hår kalles vanligvis hår med høy porøsitet. Skjellaget er svært reist. Som et resultat kommer både næringsstoffer og skadelige stoffer raskere inn i håret. Hvis dette er hårtypen din bør du bruke flerumettede oljer: linfrø, nattlys, bomullsfrø, villrose, druefrø og hvete.

HUSK PÅ: Det finnes ingen olje som gir resultater etter første påføring. Ja, håret ditt vil se bedre ut, men du må vente på de endelige resultatene. Vær tålmodig! Skift olje hvis du ikke ser resultater etter noen ukers behandling. Du kan ha valgt feil olje for din hårporøsitet, eller kanskje du har feilberegnet hårporøsiteten din. Heldigvis finnes det noen enkle triks som vil hjelpe deg.

Hvordan identifisere hårporøsiteten? Gjør testen

Tester har blitt trendy blant hårelskere og jenter som vil ta vare på frisyren sin. Miniquizzer kan hjelpe deg å avgjøre typen hårporøsitet. Som en konsekvens vil du kunne velge passende hårpleieprodukter. Mist, masker og balsam er ikke de eneste produktene du kan bruke til hårbehandling. Husk å teste håroljer. De kan vise seg å være mye mer effektive enn velkjente sjampoer og serum. Tester som definerer hårporøsiteten inkluderer: vanntesten, berøringstesten, observasjonstesten, meltesten, kokosoljetesten.

1. Vanntesten.

Legg et par hårstrå i en stor skål fylt med vann. Disse må være rene og tørre; de kan ikke være dekket av kosmetikk (silikoner, masker, balsam). Se nøye hva som skjer med dem. Sank hårstråene til bunns etter 2-3 minutter? Det betyr at de har høy porøsitet. De trekker inn vann raskt og det trenger lett gjennom det åpne skjellaget. Hva om håret fortsatt flyter på vannoverflaten? Du har trolig hår med lav porøsitet. Et lukket skjellag forhindrer vannet fra å komme inn i håret.

2. Berøringstesten.

Ta et hårstrå og kjenn på det. Er det grovt og ujevnt? Håret ditt har høy porøsitet. Glatt og mykt hår har lav porøsitet. Dessverre er denne metode upålitelig. Ikke alle vil synes den er hjelpsom. Noen jenter har dystrofisk eller dysplastisk hår. Utseendet og tilstanden til slikt hår er forskjellig fra normalt, sunt hår. Det er svakt og har en vridd struktur.

3. Observasjonstesten.

Dette er trolig den enkleste metoden. Du rett og slett ser på håret ditt: måten det ser ut på etter hårvask, føning, på en regnværsdag, en varm sommersdag og i enhver situasjon hvor det kan utsettes for skade. Ser du glansfullt og glatt hår, har det lav porøsitet. Tørt og matt hår har høy porøsitet.

4. Meltesten.

Du må ikke være noen kokk for å utføre denne testen. Du strør litt mel over håret for å sjekke porøsiteten. Hvis håret er hvitt og dekket av mel, har håret ditt trolig høy porøsitet. På den andre siden: hår med lav porøsitet vil ikke dekkes av mel. Husk å vaske håret grundig og fjerne kosmetikk og talg før testen.

5. Kokosoljetesten.

Påfør kokosolje i håret. Etter omtrent en time vasker du håret med en mild sjampo. Ikke føn det; la det lufttørke. Hvis det er glatt og glansfullt har det lav porøsitet. Krusetet og glansløst hår har høy porøsitet.

Noe for de late. Besøk en tricholog

Hvis du ikke føler for å gjøre noen av testene, kan du bestille time hos en tricholog. Dette er en lege som gir en profesjonell håranalyse og pleie. Trichologen undersøker håret ditt under mikroskopet, avgjør lengden, tykkelsen, og tilstanden til skjellaget og tuppene. Hvis legen sier at hodebunnen din er i dårlig stand, be ham/henne om å skrive ut passende preparater og å anbefale noen hårprodukter. Har du noen gang observert håret ditt under mikroskopet? Hvis ikke er det en flott sjanse. Tar du den?